2012. május 24., csütörtök

Hogyan kell RAM-ot cserélni PC-ben?

Aki tudja, az most ne olvasson tovább! Ez a cikk azoknak szól, akik még nem csináltak ilyet, de szeretnének. A Kingston szakemberei által összeállított videó lépésről lépésre megmutatja, hogy milyen teendőink vannak egy asztali számítógépben levő memória modulok újra cserélésekor.

Bár a kisfilm angol nyelvű, én megnéztem hang nélkül és bátran mondhatom, hogy így is minden világos lesz. A legnagyobb gond talán a megfelelő memória modulok kiválasztása körül fordulhat elő, mert az alkatrészekből összeszerelt számítógépekről nehéz kívülről megmondani milyen RAM-okat használnak.



Az egyik legjobb módszer, ha a netről letöltöd az ingyenes CPU-Z programot és megnézed a Memory oldalon hány memória foglalat, milyen modulok vannak most a gépedben. Ezt követően nézd meg az alaplapod típusát, mely alapján a gyártó oldalán kikeresheted a leírásból, milyen RAM modulokat választhatsz a gépedhez.

Ha csak bővíteni szeretnél (a meglévő RAM-ok a gépben maradnak), akkor párban tedd (két azonos modullal) és a bent lévőkkel teljesen azonos típust válassz. Ha kikerülnek a régi modulok, akkor az alaplap gyártója által ajánlott bármely típus megfelelő, de ekkor is párban vásárolj: például 2 vagy 4 db-ot.

Vannak három csatornás gépek is, melyekbe hármasával kell a memóriát vásárolni, de ezek még nagyon friss konfigurációk és vásárlóik valószínűleg kenik-vágják a témát.